The Finest Notes ‘Dutch Connection’ tasting

IMG_5655We geraken er maar niet vanaf, van die supergezellige Nederlander Michiel Wigman 😎 want gisteren  (17/04/2014) was het alweer het derde jaar op rij dat Michiel bij The Finest Notes passeerde voor onze, ondertussen wel legendarische, ‘Dutch Connection’ tasting. Ik val in herhaling als ik zeg dat ik zulke tastings geweldig vind. Geen gelul over distilleries, hoogte van stills, aantal liters/jaar. Pas op: er is een tijd en plaats voor deze dingen want ze interesseren me wel maar wat je van Michiel wil horen is zijn eindeloze voorraad aan anekdotes uit zijn vele jaren in deze wereld. EN vooral lekkere whisky’s drinken en dat leek met deze line-up weer goed te komen.

IMG_5633IMG_5635Michiel had een extraatje mee. Eén van zijn ‘future classics’ en dan is het altijd even opletten. Vorig jaar ontdekten we zo die geweldig lekkere Ben Nevis 1996 en dit jaar had Michiel een jonge botteling bij van Van Wees oftewel de nederlandse Jan Broekmans zoals hij het noemt ;-). Het bleek een MacDuff 2004 te zijn uit de Spirits of Scotland reeks. Een bewijs dat jong niet altijd slecht moet zijn. Jan Broekmans bewijst dit dubbel door er één van de laatste bottelingen van The Nectar naast te zetten: Aultmore 6yo. Zeer lekkere, drinkbare whisky.

Het werd wel even stil toen Michiel vroeg het glas te heffen op Bert Vuik, zijn compagnon in The Dutch Connection. Hij was Bert recent gaan bezoek en moest zijn groeten overmaken aan ons. Bert is zwaar ziek en we zullen hem niet meer terugzien. Slainte Bert, van ons allemaal!

De geplande line-up dan:

 1. Tormore 10yo Long John distilleries LTD original bottling 60ties, white label without black stripe (oldest version) (15)
 2. Bunnahabhain 1968 Family Silver OB, 40% (1)
 3. Glen Keith 31yo 01/1968-05/1999 Douglas Laing OMC, 187btls., 50% (15)
 4. Strathisla 42yo 1967-2010(4/03) Book of Kells Japan Import System cask 6122, 152btls., 54.7% (33)
 5. Glen Grant 1969-1984, Samaroli, 720btls., 59% (53)
 6. Lagavulin 12yo 1988-2000, Hart Brothers, 56.2% (9)

“What can I say” zong Boz Scaggs and he was right.
Voor mij persoonlijk de enige ontgoocheling, maar dan omdat ik er waarschijnlijk te veel van verwachtte, was de Bunna 1968. Redelijk vuil in de neus, de smaak maakte veel goed maar er zijn betere Bunna’s uit 1968. Ik heb nog geprobeerd Jan uit te dagen om er een betere langs te zetten … (Jan’s lievelingswhisky is de Bunna Auld Acquaintance) maar tevergeefs 😉
Voor de rest niets dan superlatieven. Tormore 10yo? Man man, dit was destijds grootwarenhuiswhisky. Had een mens het allemaal maar geweten …
IMG_5648De Glen Keith had zijn tijd nodig maar werd top 3 voor mij en wat te vertellen over de Glen Grant? Dit is een legendarische botteling en tot Michiel’s spijt ook zijn laatste fles. Hij was iets te enthousiast geweest in de planning van de line-up en onze voorzitter heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt.
Voor mij ook een eervolle vermelding voor de Lagavulin, hier een beetje zoals een tang op een varken maar ik vond deze zeer lekker.

Top 3 voor mij: Glen Grant, Glen Keith, Tormore. De punten van de club staan achter de whisky’s. Over de winnaar was iedereen het wel eens maar de rest lag wat verdeeld. Altijd weer een bewijs van een goede line-up.

Michiel liet gelijk weer weten een reuze avond te hebben gehad en dat moesten we hem nog een keertje vragen hij zeker zou accepteren ;-).

International Malt Whisky Festival Gent

Het festival in Gent is het eerste festival waar ik ooit naar toe ging en ik moet eerlijk zeggen: ik was onder de indruk. Destijds gebeurde dit nog op de eerste verdieping terwijl er op het gelijkvloers een Schotse beurs was.

Maar na een drietal jaren werd het festival altijd maar meer commercieel en ben ik er niet meer geweest tot ze me dit jaar overhaalden toch eens terug mee te komen.

Wel, ik kan in alle eerlijkheid niet zeggen dat het erop verbeterd is. Heb ik me geamuseerd? Ja, dat eigenlijk wel vooral dankzij de standjes van Geert De Bolle, Jurgen Van de Wiele, Eric Vermeire en Marc Segers. En uiteraard The Nectar 😉 Ook weer dankzij de vele whiskyvrienden die je steeds tegen het lijf loopt. En we hebben ook wat leuke contacten weten leggen met de heren van Kavalan.

Maar het blijft me toch opvallen dat ten eerste het inkomgeld peperduur is, hoera, je krijgt wel 5 drams. Ten tweede dat, ondanks de hoge prijzen, er opvallend veel dronken mensen rondlopen (er circuleren foto’s van zo een voorbeeld op Facebook 😳 ) en don’t get me started over die verkiezingen! Met alle respect voor de mensen die op de shortlist staan/stonden.

Maar om met een positieve noot te eindigen: we hebben wel weer serieus wat lekkere whisky gedronken en veel plezier gehad en dat is tenslotte waar het om draait.

De kleppers:

In onze opzet om de stand van Marc Segers zolang mogelijk te ontwijken (dit is uiteraard positief bedoeld) kwamen we wel in een onbewaakt moment bij Geert de Bolle terecht die een setje oude Cadenheads bottelingen had staan: hmmm.

The Finest Notes Board’s Choice – 06/03/2014

imagesG4L5YI4M

Onze jaarlijkse Boards Choice is weer achter de rug. De bestuursleden van The Finest Notes zetten ieder een fles in (voor een bepaald budget) uit hun eigen voorraad. Soms zonder ze zelf geproefd te hebben, niet zonder risico dus! Tevens mijn eerste Board’s Choice als bestuurslid.

Traditioneel wordt deze tasting geleid door Mario Groteklaes ondanks het feit dat hij ieder jaar zijn best doet ons zoveel mogelijk te kleineren om het volgend jaar niet meer te moeten doen (zijn eigen woorden) 😉

Wist ik toen al maar dat ik iets later daarvan het slachtoffer zou worden …
Mooie opkomst trouwens: 30 inschrijvingen.

Mario & Steven look a little funny. Sorry, kan ik niets aan doen ;-)

Mario & Steven look a little funny.
Sorry, kan ik niets aan doen 😉

De lineup:

 1. Aultmore OMC 1974-2010 36y 50% (Stephan) – 4
  Lekker op de neus, zeer kruidig in de smaak
 2. Benriach Asta Moris 1983-2012 29y 44,1% cask 299 (Marc) – 5
  Begin zeer boterig, daarna fruit maar minder dan ik me herinnerde, honing. Tamelijk korte afdronk.
 3. fotoBraes of Glenlivet Signatory 1979-1995 16y 60,4% cask 16044 (Jean) – 7
  Paar legendarische flessen in die reeks oa cask 16040 (WTF: Mario die over casknummers spreekt… 😈 ). Lots of wood. Sulfer, vooral met water.
 4. Dunyvaig Silver Seal 1990-2013 23y 55,1% cask 46 (Rob) – 6
  Lagavulin of Ardbeg vinden we terug op het web. Vreemd: we vinden zeer weinig turf en zeker geen Ardbeg of Laga stijl.
  Mario waagt een gok (wat is een gok bij Mario natuurlijk ;-): Bunna 1fill sherry?
 5. Glengoyne OB Ronnie’s Choice 1982-2005 22y 53,6% cask 449 (Ferdi) – 2
  Zeer lekker op de neus en nog beter op afdronk.
 6. Glenlivet GMcPhail Cask 1973-2002 28y 55,9% casks 8847+8850 (Pieter) – 1
  OMG wat is dit lekker, de voorraad geweldige G&M bottelingen uit Pieters kelder is onuitputbaar!
 7. Glenturret Wilson&Morgan 1977-2012 35y 47,4% cask 11 (Steven) – 3
  Naar deze keek ik echt wel uit, er zijn een paar goede Glenturrets geweest in de laatste jaren zoals die van TWA maar ook The Nectar heeft een mooie op het palmares. En bovendien is W&M een bottelaar die al wel wat lekkers op de markt heeft (denk maar aan die overheerlijke Bunna en Tomatin)
 8. Inchgower OB Managers Choice 1993-2009 61,9% (Wouter) – 8
  Vreemd whisky, zeer intens, not my cup of tea.

De stemming was redelijk unaniem en gaf als resultaat: Glenlivet 1973 G&M, Glengoyne 1982 OB, Glenturret 1977 W&M. Net niet op het podium: de Benriach 1983 AM. Vreemd want een tijd geleden hebben we met een paar mensen de 5 Benriachs van AM blind naast elkaar geproefd en de 1983 kwam daar als 3e uit. Ik had deze een stuk hoger in het resultaat verwacht maar voor mij persoonlijk stond hij op 4. Mijn top3 waren trouwens dezelfde whisky’s maar ik vond de Glengoyne net iets lekkerder dan de Glenlivet.

Ik was er blijkbaar toch niet volledig bij want tijdens de tasting was ik op de iPad al bezig met deze notities en schrijf ik bij de Glengoyne: lekkere sherry… Blijkt dat dit een bourbonvat is. Mario ruikt deze vergissingen vanop afstand natuurlijk en staat achter mij mee te loeren.
Resultaat: deze misstap zal ik niet snel vergeten 😉

Na de stemming en het hapje is het dan alweer snel tijd om afscheid te nemen.
Bedankt aan Jan Broekmans trouwens voor het ter beschikking stellen van de nieuwe tastingroom.

*edit*: net de Benriach 1983 terug geproefd. Terug meer fruit??? Huh?

Zolder DLT’s 2014 part 1

clynelish_15_yo_1997_52-2_the_whisky_mercenary_for_beproefd-beMijn goede voornemen voor 2014 ivm meer aandacht schenken aan de gezelligheid van de whiskywereld heb ik afgelopen week netjes ingezet door een kleine DLT te organiseren op het zolderke met de mannen van Beproefd.be. En wat voor een opener…

Aanwezig waren de heren Jürgen Vromans, Chris Geysen, Werner Van den Nouwelant, Dave Crockaert en Bart Van der Avort. Het werd wel wat krap op de zolder maar Werner had daar een goed plan voor bij het naar boven komen van de trap. We zullen daar verder niet over uitweiden :mrgreen:

Traditioneel bij deze dingen is dat hoezeer je ook zegt van niks mee te brengen iedereen steevast iets “lekkers” mee heeft. En het was de moeite moet ik zeggen. “ze wilden, volgens eigen zeggen, niet afgaan” ;-).
Voor mij is het altijd moeilijk om te beslissen wat ik ga schenken. Ik wil zoveel mogelijk dingen delen die de andere nog niet geproefd hebben en het heeft altijd wat voeten in de aarde eer zo een lineup klaar is. Zo ook deze keer want halverwege heb ik het opgegeven en beslist adhoc dingen uit het schap te nemen. Daarom is het thuisvoordeel wel handig 😉

De opener was een oude Aberlour-Glenlivet botteling (je weet wel, die lekkere vierkante dingen), al snel gevolgd door een handfilled Aberlour 16yo bourbon cask van Bart. De kop was eraf 😉
Het lijstje werd al snel te lang om hier te vermelden maar toch een eervolle vermelding voor een super straatje Caol Ila’s (OMG wat is die van QV.ID toch lekker) en een straatje Caperdonichs. We komen al snel op het onderwerp van ‘te veel open flessen’ en Jürgen heeft daar een goede werkwijze denk ik. Als er een fles van hem leeg is doet hij gelijk een nieuwe fles van hetzelfde kaliber open. Hij voegt gelijk de daad bij het woord en schenkt zijn Caperdonich Lonach leeg en vervangt deze door een nieuwe Lonach nl. een Glenrothes. Dit is absoluut één van mijn favorieten dus hoorde je mij niet klagen (en ik hoorde ook weinig protest bij de anderen).

Het is al snel weer veel te laat (damn! mannen) en eindigen doen we in schoonheid met de Glenrothes en een Tomatin 40yo 1967.

This is what I’m talking about! Dit is waarom ik 5 jaar geleden de whiskywereld indook. Who cares wie nu de duurste fles heeft. Zet ze op tafel en laat je vrienden meegenieten. Ik heb alweer een geweldige avond achter de rug en ik vermoed dat het gezelschap ook wel genoten heeft.

Dit is vast en zeker voor herhaling vatbaar.

 

Handwritten collectie volledig (of toch niet)?

IMG_5273

De meeste whiskyliefhebbers in België kennen vast en zeker de Handwritten collectie van Thosop. Luc Timmermans, eigenaar van Thosop, begon in 2010 met deze reeks met de bedoeling 5 jaar lang 6 flessen per jaar uit te brengen van zelf geselecteerde hoog kwalitatieve whisky.
In 2010 en 2011 konden de 6 flessen met gemak geselecteerd worden maar eind 2012 werd het al duidelijk dat dezelfde kwaliteit van whisky’s moeilijk nog tegen betaalbare prijzen konden gebotteld worden en Luc besloot dan ook om de reeks voortijdig af te ronden.
Van in het begin was er ook gezegd dat de mensen die de volledige collectie kochten ook recht hadden op een laatste speciale ‘Collectors’ fles. Die fles werd dan ook al een aantal jaren geleden al gebotteld en stond al die tijd te wachten op het einde van de reeks.

Eind 2013 kwam dan de mededeling dat de laatste 2 bottelingen uit de reeks bestemd waren voor het het buitenland. We hadden een Teaninich 1973 for The Auld Alliance en een Tomintoul 1968 for Malaysia. Helaas voor de verzamelaars in België ook aan de prijzen van die kanten. Beide flessen moesten ook via Singapore en Malaysia gekocht worden maar gelukkig niet verzonden. Een contingent flessen was in Mortsel achtergebleven voor de verzamelaars.

1520793_10152123804430513_1226971922_nOp Lindores eind vorig jaar werd dan uiteindelijk de ‘Collectors’ fles bekend gemaakt: een Tomatin 1976, voor mij persoonlijk de best mogelijke afsluiter en een zeer lekkere versie ook nog.
Helaas ook weer PEPERduur en maar beschikbaar in 24 flessen.

Ik was wel aangenaam verrast toen er een uitnodiging in de bus viel om de Collectors fles te komen oppikken bij Thosop’s headquarters en dat we het einde van de reeks gingen vieren met een DLT old school.  En op 4/01/2014 werden we ontvangen in Luc’s kelder. We, dat zijn Geert, Raf, Billy, Serge, Jürgen, Wim en ikzelf. We werden ook ontvangen door de sympathieke Lim Eiling, sinds kort Luc’s echtgenote (nogmaals proficiat) en de gezellige avond kon beginnen.

En een gezellige avond werd het. Een tasting zoals het hoort, goed gelachen, lekkere whisky’s gedronken, lekkere hapjes. Luc presenteerde ons een aantal oude jonge whisky’s, de eerste en de laatste Handwritten label.

IMG_0363Interessant weetje, velen wisten het al maar ik niet, was dat er een private handwritten botteling geweest is van 4 flessen Bowmore 1995 speciaal voor Luc en zijn partners in zijn vorig bedrijf toen hij zijn aandeel verkocht heeft.

1505103_10152227246637122_1773915494_nMaar de grootste verrassing viel op het eind van de avond. Er was op voorhand aangekondigd dat er onder de aanwezigen een speciale fles ging verloot worden. De uiteindelijk gelukkige winnaar was Geert maar toen de fles uitgepakt werd waren we toch wat met stomheid geslagen. Het was namelijk een ‘underground’ Handwritten label Port Ellen 1978. Luc heeft een hele tijd geleden eens in een of ander warehouse een doosje van 6 flessen kunnen kopen die achtergebleven waren zonder label (enkel een klein label met een code). Hij ontdekte al snel door zijn connecties dat het over een Port Ellen 1978 ging die hij dan ook gelijk voorzien heeft van een handwritten label maar nooit te koop heeft aangeboden. Van de 6 flessen zijn er al 2 leeg, eentje heeft Geert gewonnen en eentje heeft Luc (een beetje op aandringen van Eiling, thx btw) gelijk opengetrokken om te laten proeven. Lekkere PE, niet te vergelijken met de typische 1982 versies.

Toch wel een dubbel gevoel in de groep denk ik. De fles wordt Geert niet misgund uiteraard maar het idee dat je de collectie nu eigenlijk toch niet compleet hebt?

Persoonlijk geef ik er niet echt veel om, met de wetenschap dat de Bowmore er ook nog was is deze voor mij niet erg. Ik heb me toch al voorgenomen mij niet meer te laten leiden door een collectie. Eerst proeven en dan kopen is mijn motto voor dit jaar 😉 en vooral meer tastings zoals de deze doen want het was echt een gezellige, toffe avond.

Nogmaals bedankt Eiling en Luc.
Link naar de volledige collectie

 

Beste wensen voor een dramtastisch nieuw jaar!

We hebben 2013 weer achter ons dus het is tijd voor een roundup van het voorbije whiskyjaar. Zoals steeds op deze blog bekeken vanuit het standpunt van een whisky liefhebber.

Money makes the world go round!

moneyIk ben ondertussen een dikke 5 jaar intensief bezig met whisky en heb toch wel wat lekkere spullen kunnen/mogen proeven mag ik wel zeggen. Dit is vooral te danken aan de mensen die je in de whiskywereld leert kennen. Dat is de hoofdreden (naast het wel erg lekkere drankje) waarom ik dit zo een toffe hobby vind. Een voorbeeld: het afgelopen Spirits in the Sky evenement in Leuven. Het heeft me een dik half uur gekost eer ik de kans kreeg zelf een eerste whisky te kopen. Maar dat brengt me gelijk ook op een frustratie die in 2013 wel erger en erger werd en dat is dan puur mijn eigen persoonlijke mening.
Dat het al een tijdje meer en meer over cash gaat is overduidelijk in het whiskywereldje maar wat voor mij in 2013 frustrerend werd, was dat het onder de liefhebbers ook al meer en meer om geld begint te draaien. Mensen die pas in de whiskywereld zitten (en ja, ik ben ook nog een groentje) beginnen direct de ‘premium’ flessen te kopen zonder eerst de standaard bottelingen te hebben geproefd. Op zich heb ik daar helemaal geen probleem mee maar wel als die mensen gelimiteerde reeksen beginnen kopen en die dan aan hun eigen kennissen beginnen doorverkopen met woekerwinsten? Er zijn voorbeelden genoeg: Bowmore Devil’s Cask, Arbbog, flessen van The Whiskyman, enz… Van de Devil’s Cask heb ik bvb. het aanbod gekregen om een fles over te kopen voor 150 euro terwijl ik pertinent zeker weet dat die persoon ze 2 dagen eerder voor 80 euro in een shop gekocht heeft. Triestig maar helaas meer en meer de realiteit en haaks op de manier waarop ik de wereld in gerold ben nl. zeer snel opgevangen door een aantal ‘anciens’ die hun enthousiasme wilden overdragen op een even enthousiaste newbie. Nogmaals bedankt heren, jullie weten vast en zeker wel wie ik bedoel 😉

Tot zover mijn ‘rant’. Laten we van 2014 terug een prachtig whiskyjaar maken vol vriendschap en lekkere whisky.

De festivals

whiskeyEr waren natuurlijk ook weer mooie dingen te beleven in 2013 oa de festivals. Voor mij persoonlijk steekt er steeds meer Spirits in the Sky bovenuit en dat was ook dit jaar weer het geval. Ik weet niet wat het is met dat festival maar alles past mooi samen: de zaal, de sfeer, de zeer goede organisatie, … Het is te hopen dat het volgend jaar op het zelfde niveau blijft. Er zou sprake zijn dat het festival verhuist naar een grotere locatie. Zeer begrijpbaar natuurlijk maar het blijft afwachten…
Wat mijn ander favoriet festival Lindores betreft had ik dit jaar wat gemengde gevoelens. Wij maken er al een aantal jaren een weekendje van en ook dit jaar viel dat weer super mee maar de echte oude flessen beginnen stilaan te verdwijnen (of wij worden meer gewend). Ik heb ook de indruk dat het aantal standhouders mindert en ook het publiek. Dat laatste hindert mij persoonlijk niet zo erg 😉
Maar het blijft leuk rondhangen in hotel Bero, we kennen zo goed als alle standhouders, we kennen bijna het volledig publiek dus ook dit jaar was het weer een gezellige weekend. Wel erg jammer dat de festival botteling uitverkocht was eer wij de kans hadden er zelfs over na te denken maar er waren blijkbaar zeer weinig flessen beschikbaar.
Als derde festival heb ik vorige jaar The WhiskyFair bezocht. Ook een topfestival met veel nieuws en veel ouds te proeven maar op zaterdag onmenselijk druk.

Tastings

In 2013 hebben we weer een paar mooie tastings mogen meemaken die je elders op dit blog wel kan terugvinden.  Ik ging een top 3 posten maar bij het doorlopen van de verslagjes kan ik echt niet beslissen. Wel een eervolle vermelding voor de Glenfiddich tasting van The Finest Notes. Naar deze had ik echt een hele tijd uitgekeken omdat we de grootste Glenfiddich verzamelaar, Hans-Henrik hadden kunnen overtuigen tot bij ons te komen.
Verder heb ik ook nog een paar zeer leuke thuistastings mogen meemaken waarvoor dank heren.

Whisky’s

Ook hier weer zeer moeilijk een soort van hitlijst op te maken wat ik nu de lekkerste whisky vond van 2013 vooral gezien ik geen scores geef maar ook hier enkele uitschieters (dit zijn niet allemaal whisky’s die vorig jaar gebotteld zijn):

 • Arran 16yo 1996-2013 Selected by Jan Vissers, OB Private Cask, Oloroso hogshead 1996-2013 174btls.  70cl, 55,7°
 • Ben Nevis 15yo 1996-2012 , OB , sherry cask 1654 523btls. 70cl, 51,7°
 • Benriach 28yo 1981-2010 , OB batch 7, bourbon barrel 2589 157btls. 70cl, 51,6°

Schotland

Een ander hoogtepunt van 2013 was onze Schotlandreis naar Islay & Jura in augustus. Je kan een volledig verslag hier lezen.

Bowmore Warehouse N°1Kortom, buiten het money issue was het alweer een leuk en interessant whiskyjaar. Ik heb als goed voornemen voor 2014 gesteld dat ik me nog meer ga concentreren op de gezelligheid en de vriendschap. Het is de laatste tijd stil geweest op het zolderke maar daar gaan we in 2014 eens verandering in brengen 😉
Mag ik jullie allemaal mijn beste wensen overmaken voor een gezond en vruchtbaar 2014!

Slainte Math.

Ikke

The Finest Notes Glenfiddich Tasting met Hans-Henrik Hansen

1001990_10152011649166170_453580086_n21/11/2013 – Dit is de tasting waar ik al het hele jaar naar uitkijk. Even kort hoe deze tasting tot stand kwam: onze voorzitter Steven ontmoette HHH een aantal jaar geleden (ik dacht op Lindores) en raakte ermee aan de praat. Hij kwam te weten dat Hans-Henrik de grootste Glenfiddich verzamelaar ter wereld is (op dit moment een 540tal verschillende flessen) en bovendien een uiterst symphatiek man en het idee dook op om deze Deen eens uit te nodigen om een tasting voor ons te komen verzorgen.
Nu is het zo dat Hans-Henrik normaal geen tastings doet en Steven aldus een paar jaar zijn best heeft laten doen om hem toch te overtuigen en dit jaar was het dan zover.

Hans-Henrik zakte af van het verre Denemarken met een volle koffer Glenfiddich en presenteerde ons onderstaande line-up geassisteerd door onze wandelende whisky encyclopedie Mario Groteklaes.
Mooie lastminute surprise was de extra fles die Kris Cuypers (aka The WhiskyGorilla) met ons deelde om de 2 Cask of Dreams flessen die HH meehad aan te vullen. Kris bracht de US versie mee die voor mij de beste van de 3 bleek.

1401187_10202615955025992_1825815083_oAperitief: Glenfiddich Malt Masters Edition, 43%

 1. Glenfiddich – Cask of Dreams – 2012 Limited Release – Nordic Oak Edition – 13 casks – 48,8% (7)
 2. Glenfiddich – Cask of Dreams – 2011 Limited Release – American Oak Edition – 48,8% –  11 casks – 75 cl (5)
 3. Glenfiddich – Cask of Dreams – 2012 Limited Release – Canadian Oak Edition – 48,8% – 20 casks – 75 cl (4)
 4. Glenfiddich – Spirit of Speyside Whiskyfestival – 1997-may 2013 – first fill bourbon – cask 313187 – 54,4% (3)
 5. Glenfiddich – Cask Sample – Solera Reserve Cask Strenght – +/- 58% (5)
 6. Glenfiddich 1974 -2001 – Fenton Tower – Vintage Reserve for Ian Simpson & John Macaskill – 27y – 231 bottles – 47,7% (1)
 7. Glenfiddich – Rare Collection – 40 y – Single Cask – bottled 20/10/2000 – 44,6% – cask 001/3048 – only two bottles made (2)

De rangorde staat achter de benaming en we merken dat de 40yo op emotie wel zou winnen maar puur op smaak is die 1974 GEWELDIG! en aldus onze winnaar.
Van de 40yo zijn maar 2 flessen waarvan 1 al leeg en 1 nu bijna ;-). Hans-Henrik keek er zelf naar uit gezien hij ze zelf nog niet geproefd had. De fles was een geschenk van, de destijds World Brand Ambassador, Jens Tholstrup in ruil voor een aantal oudere bottelingen van Hans-Henrik.

Grote verrassing in de lineup was voor mij de Spirit of Speyside botteling. Kostte iets van een 60pond en eindigt hier op de derde plaats. Heerlijke Glenfiddich.

Ik denk dat de voorzitter terecht fier mag zijn op deze tasting. Zoals steeds werd het een gezellige boel met leuke verhalen van Hans-Henrik en een interessante tour door de geschiedenis van de Glenfiddich flessen en labels waarvoor dank Mario. Ik vermoed dat er geen ontevreden klanten waren gisterenavond 🙂

Bedankt Hans-Henrik en Kris voor de lekkere whisky’s, bedankt Mario voor de begeleiding en vooral bedankt Steven om dit alles voor ons te regelen.

En nu op naar Lindores …

 

 

 

Spirits in the Sky (SitS) 2013

whiskeySpirits in the Sky editie 2013. We hebben er weer lang naar uitgekeken en het weekend stond al een hele tijd als “bezet”.

Wat valt er dit jaar weer te vertellen over SitS? De organisatie wordt jaar op jaar beter, dat was oa te merken op dag 1 aan de inkom. Op een wip was de rij wachtenden verwerkt en kon je vlot binnen. Ook de indeling van de zaal was weer licht aangepast.
Complimenten voor het team van The Nectar.

Zoals steeds waren de kleuren van The Finest Notes weer goed vertegenwoordigd (vooral op zondag). SitS is voor ons eigenlijk meer een supergrote vriendentasting. Je loopt constant mensen tegen het lijf die je kent of je leert weer nieuwe mensen kennen die je mss al via Facebook kent. Het is een constant delen van drams, overdragen van leuke ‘te proeven’ tips, kortom: dikke fun!!!

Zaterdag – masterclass Jura.

Samen met mijne maat Glenn had ik me ingeschreven voor de Jura masterclass en dit om 2 redenen: er stonden een paar dingen op het lijstje waar ik wel nieuwsgierig naar was en een tasting met Willie Tait is ALTIJD een belevenis 😉

 • Isle of Jura 12 years Elixir
 • Isle of Jura Prophecy
 • Isle of Jura 1977
 • Isle of Jura NEW 30 years
 • Isle of Jura cask Sample 1999 heavily peated
 • Isle of Jura cask Sample 1974 Sherry Cask

De rest van de zaterdag werd opgevuld met scouting van de whisky’s die we zondag gingen proeven. Natuurlijk werden er zaterdag ook al enkele drams genuttigd 😉

Zondag – Masterclass Edradour

Zondag waren een aantal whiskybloggers, liefhebbers, handelaars en symphatisanten uitgenodigd op de pre-masterclass. Dit jaar had Andrew Symington van Edradour en Signatory de uitdaging aangegaan om te bewijzen dat de oerslechte reputatie die Edradour al een hele tijd heeft niet volledig terecht is met de huidige whisky’s.
Dat dit niet simpel zou zijn en zijn pappenheimers kennende ontlokte aan Mario van The Nectar de smeekbede “Please BEHAVE’ bij het binnengaan van de tastingzaal 😉

Maar persoonlijk vond ik het een geslaagde tasting. Vooreerst het gezelschap: op een paar uitzonderingen allemaal bekenden dus dikke ambiance op het geleuter van 1 iemand na die maar bezig bleef over de smaak van noten in whisky en dat in de diverse fases van hun rijping.
‘Grown nuts’ was het wat hij zocht wat Andrew deed besluiten: “I am often surrounded by adult nuts!” 😉

IMG_4572Ik ben nog steeds geen Edradour fan maar heb wel respect kunnen opbrengen voor Andrew en Des die al een aantal jaren hard werken om de reputatie van het merk te opwaarderen. Ze hebben destijds moeten roeien met de riemen die ze hadden toen ze Edradour overnamen en om aan fondsen te geraken is er het een en ander moeten gebotteld worden waar ze niet achterstonden maar hetgeen vandaag voor ons stond is zeker geen slechte whisky. Mijn voorkeur ging uit naar de erg lekkere 1993 Oloroso en de Ballechin Sauternes (go figure). Enkel de eerste dram vond ik echt niet lekker.

 • Edradour 7yo 2006 Ornellaia Wood Cask Sample
 • Edradour 18 Year Old 1993 Oloroso Cask Strength
 • Edradour 26 Year Old 1985 PX Sherry Cask
 • Edradour 1989 Oloroso Cask Sample
 • Ballechin #8 Sauternes
 • Ballechin 2004 Manzanilla Cask Sample

 

Masterclass Springbank – A Tribute to Frank McHardyIMG_4585

 • Springbank 21 years (late 90ies)
 • Springbank 25 years
 • Springbank 1967-1998 31 years Murray McDavid cask 1314
 • Springbank 20 years (1972) Cadenheads for Wilson & Morgan
 • Springbank 12 years 50 % dark sherry
 • Springbank 10 years 57 %

Dit was het hoogtepunt van SitS (buiten de geweldige sfeer). Frank McHardy van Springbank ging eerder dit jaar op pensioen bij Springbank en is een levende legende met meer dan 50 dienstjaren in de whiskywereld. Hij wordt door The Nectar geëerd met deze super lineup.

Man man man, wat een festijn! Mijn favorieten waren de 20yo 1972 en de 12yo dark sherry maar ze waren 1 voor 1 spectaculair.

En dan terug naar het laatste gedeelte van het festival dat voor een groot deel doorgebracht werd aan de stand van onze vrienden van The Dutch Connection.Tussendoor werd er ook nog wat geholpen achter de standjes van The Nectar.

Weerom een dikke proficiat aan Mario en het volledige team van The Nectar voor een vlekkeloze organisatie. En bedankt aan alle bekenden (oude en nieuwe) voor de gezellige babbel, de proevertjes, de tips, de flauwe zever…

Ah ja: hoogtepunten qua drams? De nieuwe ‘Age Matters’ serie van The Whiskyman, Tomatin 1978 Cadenheads, Kavalan for the Nectar, Glenturret 1977 & Glen Keith 1992 ‘The Nectar’, Bowmore 23yo Port, Bowmore 2001 Blackadder,Red Breast 21, Glentauchers 1981 Signatory, …

Finest Notes 10jarig bestaan

20131026_221605Zaterdag 26/10/2013 – De lang verwachte tasting ter gelegenheid van het 10jarig bestaan van whiskyclub The Finest Notes. Mijn eerste evenement als vers lid van het bestuur.

De flessen kwamen uit de kelder van Pieter en uit ervaring weten de meesten dat dit steeds de moeite is. Het concept van het bestuur was: we zoeken de gezamenlijke 8 favoriete distillery’s van het bestuur en presenteren daar ieder een fles van. Na de eerste telling bleken er van 3 distillery’s niet echt een represenatieve fles beschikbaar maar Pieter had een ander idee. Wat als we van de 3 minst verkozen ook een fles presenteren? Van één van die flessen gingen we zeker geen spijt krijgen gezien deze naderhand de line-up met gemak won 😉
Pieter had de flessen uitgestald, de glazen waren ingeschonken en voor ons lag een blad met tastingnotes. Je raadt het al: natuurlijk stonden de flessen en de notes niet in de juiste volgorde. Maar Pieter zijn enthousiasme kennende waren de meeste whisky’s al verraden eer we goed en wel begonnen waren 😉

De indrukwekkende line-up

 1. Glen Grant G&M 40yo 1966-2006 40%
 2. Caperdonich CAD 27yo 1980-2008 56,8%
 3. Longmorn DT 33yo 1973-2007 49,4%
 4. Highland Park OB 25yo 1974-1999 53,5%
 5. Dalmore OB 30yo 1973-2003 42% Gonzales Byass Sherry cask 42%
 6. Strathisla DT 35yo 1967-2002 48,8%
 7. Cragganmore G&M 40yo 1966-2006 Secret Stills 2.1 45%
 8. Isle of Jura DL OMC 35yo 1966-2001 47,8%

Mijn persoonlijk favorieten waren de superlekkere Isle of Jura gevolgd door de Highland Park en de Longmorn met een eervolle vermelding voor de Strathisla. De stemming van de club plaatste de Strathisla op de derde plaats ten nadele van de Longmorn.

Na de tasting snel iets eten en tegen de avond waren de familieleden ook uitgenodigd om gezellig met ons mee te vieren en werden we vergast op een geweldig optreden van Snakes in Exile. Het werd een gezellige avond met cake, taart en natuurlijk de open flessen van de club.

PS: er volgen later nog wat sfeerfoto’s van de avond.
PS2: de voorzitter kondigde ook nog met enige trots onze 2e botteling aan nl. een zeer lekkere, fruitige Glen Keith. Meer details volgen nog.

Arran Ambassador’s 35th Anniversary Tasting

vismansHet is alom bekend dat vriend Jan Vissers een aantal jaren geleden benoemd werd tot “Arran Ambassador”, een eer waar hij terecht zeer fier op is. Hij is een Arran liefhebber en bottelde ook al 2 vaten voor zijn shop “The Single Malt Whiskyshop”.

Op 24/10/2013 wordt (werd) Jan 35 en hij vond dat reden genoeg voor een feestje in de vorm van een Arran tasting geleid door Sales Manager Lucie Stroesser. Het werd een mooie line-up maar waar ik persoonlijk naar uitkeek was de 3e Arran botteling van Jan waar hij nogal lyrisch over deed. Maar eerst moesten er nog een mooie reeks Arran’s passeren:

 1. ArranThe Arran 14 Year Old, immensely popular part of our core range.
 2. The Arran 16 Year Old, aromas and flavours which typify this unique Island Single Malt.
 3. Machrie Moor – The Peated Arran Malt, Fourth Edition of the iconic Peated Arran
 4. The Arran Port Cask Finish, Single Malt full of charm, complexity and quality.
 5. The Arran Amarone Cask Finish, Bottled at 50%abv for concentration of flavour and aroma.
 6. The Very First Single Malt Arran 3 Year Old, 1995 First Ever Production.
 7. The Arran 12 Year Old, Cask Strength 3th batch.
 8. The new single cask, selected by Arran Ambassador Jan Vissers.

Qua tasting had Lucie het wat moeilijk om de aandacht te behouden van het publiek maar met wat hulp van vader Vissers konden de gemoederen wat bedaard worden 😉
Het werd vooral tricky voor de toekomst van de Ambassador toen er tijdens de uitleg van Lucie, over het eiland en de distillery Arran, foto’s verschenen van Deanston, Tormore en diverse Diageo bottelingen 😉

De whisky’s zelf dan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik buiten de Machrie Moor (batch 1 dan) en de finishes nog niets van deze lijst geproefd had. Over de finishes kan ik kort zijn: niets voor mij en ik hoop dat Arran, nu ze stilaan een mooie core range aan het opbouwen zijn, ook snel stopt met die experimenten. Ik was wel stevig onder de indruk van de 14yo. Zeer fruitig en bleef lang overeind in deze line-up. De 16yo was ook niet slecht maar net iets minder fruitig dan de 14yo.

arrob.03yoToch een klein dankwoord aan Jan voor het openen van de 3yo. De eerste Arran ooit gebotteld.
Niet veel mensen zullen deze al geproefd hebben denk ik? Nu een dertigtal tevreden klanten meer 😉

Wat de Private Cask botteling van Jan betreft hebben we direct ‘en masse’ afgesproken van hier niet te veel heisa rond te veroorzaken ;-). Ik zeg er alleen over dat ik nog nooit zoveel mensen met 2ex. van dezelfde fles na een tasting langs de kassa heb zien passeren.

En zoals je op de eerste foto kan zien was er ook heerlijk gebak en cake als desert. Mooie afsluiter van een mooi verjaardagsfeest.

Nog eens Happy Birthday Mr. Ambassador!